Szeretjük a sütiket, de nem az ilyen bosszantó sávokon. Viszont kötelező sajnos. Kérlek fogadd el!
Menü

Milyen hatásai vannak az illóolajoknak?

2021. 02. 21. 08:11:20

Az illóolajokat gyógyítás, terápiás céllal is alkalmazzák, tehát nem csak a regenerálódást, pihenést és ellazulást szolgálják, hanem bizonyos panaszok kezelésében is hatásosak, de a megelőzésben is jelentős a szerepük. Az illóolajok enyhítik a kellemetlenségekkel, fájdalommal járó tüneteket is. Már az ősi kultúrákban is nagy hasznát vették az illóolajoknak, a gyógyításon kívül kozmetikai célokra is alkalmazták őket, de vallási rituálékon is sokszor előkerültek. Egy arab orvos feljegyzései arról árulkodnak, hogy már a 10. században kidolgozták, hogy miként nyerhetik ki a növények kivonatát.

illóolaj

A mai modern aromaterápia 1980-ban terjedt el Franciaországban és Nagy-Britanniában, ma pedig már szerte a világban ismert.

Mire alkalmazható az aromaterápia?

Az illóolajok hatással vannak az érzelmekre, ezáltal befolyásolják a hangulatunkat, és, amint már említettük csillapítják a fájdalmat. Továbbá fokozzák a méreganyagok kiválasztását a szervezetünkben és javítják a vérkeringést, így oldják a stresszt is. Az égési sérülések kezelésében szintén jelentős a szerepük.

Az aromaterápiával foglalkozó szakemberek úgy gondolják, hogy az egyes illóolajok a vírusokat, baktériumokat is elpusztítják. Aromaterápián bárki részt vehet, javasolt igénybe vennie azoknak is, akik nehézlégzéssel, depresszióval, álmatlansággal vagy magas vérnyomással küzdenek.

Az illóolajok kétféle módon juthatnak be a szervezetünkbe, belégzéssel vagy a bőrön történő felszívódással. Közvetlen belégzés is lehetséges, de elektromos párologtatóba is lehet pár cseppet tenni. A masszázs a másik leghatékonyabb módja az aromaterápiás kezeléseknek, ilyenkor az úgy nevezett bázisolajba kerül néhány csepp az adott illóolajból és ezzel a keverékkel masszírozzák át a bőr felületét. Még forró fürdőt is vehetünk illóolajat tartalmazó vízben, ezt is sokan szeretik.

Illóolajakat számtalan helyről beszerezhetünk, webáruházunkban is bőséges a kínálat, ám arra célszerű nagy figyelmet fordítani, hogy belsőleg soha ne alkalmazzuk, egyes típusúak mérgezőek is lehetnek. Továbbá, fontos az is, hogy ugyanazt a típust ne használjuk hetekig, tehát célszerű többfélét beszerezni.

Keresés